Pola Makan Food Combining Lebih Menyihatkan?

Banyak orang menggunakan food combining sebagai cara makan yang lebih sihat. Sebenarnya apa itu food combining dan benarkah pola ini bermanfaat untuk kesihatan?

Food combining atau sering disingkat FC berpijak pada teori bahawa makanan boleh dikumpulkan ke dalam dua kategori: makanan pembentuk kadar asam dan pembentuk kadar basa / alkali tubuh. Pengambilan dua kumpulan makanan ini dianggap mempengaruhi kadar asam basa tubuh, sehingga makanan berasid seperti daging dan ikan sebaiknya tidak diambil serentak dengan makanan beralkali seperti nasi dan kentang. Karbohidrat misalnya, yang bersifat basa, memerlukan keadaan basa untuk dicerna, sehingga sebaiknya tidak diambil serentak dengan protein bersifat asid.

Teori food combining mendakwa menyihatkan tubuh dengan menjaga keseimbangan kadar asam basa dalam darah. Namun hingga saat ini belum ada bukti saintifik kuat yang boleh menyokong teori tersebut.

Kadar pH memberikan maklumat mengenai seberapa tinggi kadar asam dan basa. Jika nilai pH 0 bermakna keadaan seluruhnya asam. Sementara pH 14 bermaksud keadaan seluruhnya basa dan kadar yang neutral adalah pH 7.

Sangat penting untuk kadar pH tubuh dijaga dalam kadar normal iaitu 7.35-7.45. Jika pH tubuh berada di bawah 7.35, darah disebut terlalu asam. Sedangkan jika pH tubuh berada di atas 7.45, darah disebut terlalu basa. Kadar pH yang tidak normal akan memberi kesan pada fungsi dan metabolisme tubuh secara keseluruhan. Kedua-dua organ yang memainkan peranan penting dalam menjaga pH badan adalah buah pinggang dan paru-paru.

Lalu, apa itu makanan pembentuk asid dan alkali menurut teori FC ini?

Makanan pembentuk asid adalah yang kaya protein dan karbohidrat seperti ikan, daging, susu, keju, biji-bjian, dan telur.Sementara makanan pembentuk alkali atau alkali adalah sebahagian besar buah-buahan dan sayur-sayuran. Buah yang berasa masam seperti sitrus boleh tetap dikategorikan basa kerana hasil pengolahan di dalam tubuh akhirnya bersifat basa.Selain menekankan pada pentingnya memakan sayur-sayuran dan buah-buahan serta bersenam teratur, pola makan ini juga menyarankan sekatan penggunaan produk bungkusan, gula putih, tepung mengandungi gluten, dan kafein.

Meski demikian, pelbagai pihak menyatakan ketidaksetujuan terhadap teori dalam food combining. Berikut beberapa alasan yang metalarbelakangi:

Food combining memang boleh mengubah kadar pH dalam urine. Namun belum terdapat kajian yang menunjukkan perubahan kadar pH pada darah.

Food combining didakwa berperanan mencegah penyakit kronik kerana keadaan tubuh yang terlalu berasid menjadi persekitaran yang sesuai untuk tumbuhnya kanser. Padahal bukan rangkaian kanser yang terbentuk pada persekitaran berasid. Namun sebaliknya, kanser itu sendiri lah yang menyebabkan meningkatnya kadar keasaman pada tubuh.Tubuh mempunyai mekanisme semulajadi untuk mencipta keseimbangan kadar asam basa tubuh. Oleh kerana itu, beberapa ahli menyebut bahawa pengambilan makanan tidak dapat membuat tubuh mencipta keadaan yang lebih asam atau lebih basa.

Tidak ada batas pasti untuk membezakan mana makanan yang menghasilkan keadaan asid dan mana yang basa. Contohnya keju chedar yang kaya protein dan fosforus boleh dikategorikan sebagai pembentuk asam. Namun keju juga kaya akan kalsium yang meningkatkan kadar basa dalam darah.Makanan bukanlah satu-satunya penentu kadar pH dalam darah. Ada banyak hal lain seperti aktiviti fizikal, umur, dan keadaan kesihatan yang mempengaruhi, sehingga kita tidak dapat memfokuskan diri semata-mata pada penggunaan makanan.

Meski demikian, prinsip food combining untuk mengurangkan pengambilan karbohidrat dan daging bukan anjuran yang buruk. Jika anda sedang kelebihan berat badan dan melaksanakan food combining dan gaya hidup sihat, dalam jangka panjang, berat badan akan menjadi lebih sesuai. Kumpulan makanan yang dianjurkan dan dielakkan dalam food combiningdapat diterapkan untuk menjaga tubuh lebih sihat, iaitu: pengambilan banyak air mineral, sayur-sayuran, dan buah-buahan, serta elakkan pengambilan minuman keras, makanan bungkusan, dan gula yang terlalu banyak.

Kesimpulannya adalah hipotesis yang mendasari FC sama sekali belum terbukti secara saintifik dalam meningkatkan kualiti kesihatan. Namun anda boleh melaksanakan anjuran-anjuran FC seperti meningkatkan pengambilan sayur-sayuran, buah-buahan dan sumber protein rendah lemak. Kerana terbatasnya bukti saintifik terhadap pola makan yang hanya bertumpu pada kadar keasaman ini, FC sebaiknya tidak dijadikan sebagai penanda aras pola makan.

No comments :

No comments :

Post a Comment