Manfaat Vanila Sebagai Tanaman Obat


Vanila mengandung senyawa kimia vanilin (4-hydroxy-3-metoksibenzaldehida), yang memberi aroma khas pada vanila. Terdapat pula kandungan kecil minyak pati, iaitu Piperonal. Vanilin dihasilkan pertama kali dari tanaman vanila oleh Gobley pada tahun 1858. Vanilin juga boleh diperolehi dari glikosida yang berasal dari getah pokok pain pada tahun 1874, sehingga menyebabkan kemunduran sesaat pada di bidang industri vanila alami.

Esen vanila boleh didapati dalam 2 bentuk, iaitu ekstrak asli buah vanila yang tersusun daripada beribu-ribu sebatian kimia berbeza, serta pati sintetik yang diperbuat daripada larutan vanilin buatan dalam etanol (1).

Vanila diniagakan dalam 3 macam bentuk, iaitu buah vanila utuh, serbuk (polong vanila yang ditumbuk, kemudian dicampur gula atau tepung), dan bentuk ekstrak (dalam larutan alkohol). Aroma vanila diperoleh dengan cara menambah ekstrak vanila ke dalam adunan makanan atau dengan cara merebus buah vanila. Vanila digunakan secara meluas untuk memberi aroma pada pelbagai jenis makanan dan minuman.

Sastera perubatan kuno menyebutkan manfaat vanila sebagai afrodisiak (penggalak nafsu seksual) dan pengobat demam. Manfaat vanila tersebut belum diujikan secara ilmiah, namun telah dibuktikan bahawa vanila mampu meningkatkan kadar katekolamin (termasuk adrenalina, yang lebih dikenali sebagai adrenalin), sehingga vanila boleh menimbulkan kesan ketagihan (2.3).

Suatu ujian in-vitro membuktikan bahawa vanila mampu menghalang "quorum sensing" pada bakteria. Quorum sensing ini berperanan dalam memberi isyarat virulensi pada bakteria. Bakteria akan berubah menjadi virulen (menyebabkan penyakit) hanya apabila terdapat isyarat yang menunjukkan bahawa bakteria tersebut cukup kuat untuk melawan respon kekebalan tubuh (4). Selain itu, vanila digunakan juga untuk aromaterapi.

(Meliputi spesies Vanilla planifolia, Vanilla pompona, dan Vanilla tahitiensis) adalah tumbuhan yang tergolong ke dalam keluarga orkid. Vanila tumbuh menjalar pada pokok lain, di hutan atau di kebun penanaman. Aroma vanila yang khas berasal dari buahnya, yang dihasilkan dari proses penyerbukan bunga vanila. Setiap satu bunga akan menghasilkan satu buah. Berdasarkan data Food and Agricultural Organization (FAO), Indonesia adalah negara pengeluar vanila nombor dua terbanyak di dunia selepas Madagascar, dengan membekalkan 23% keperluan vanila dunia pada tahun 2006 lalu.

No comments :

No comments :

Post a Comment