Kurma, Buah yang Berkhasiat dan Menyihatkan
Tanaman kurma, atau yang dikenal juga dengan nama latin Phoenix dactylifera, adalah tanaman yang tumbuh di daerah beriklim panas. Tanaman ini berasal dari sekitar Teluk Parsi dan telah digunakan sebagai makanan pokok oleh masyarakat di kawasan Timur Tengah sejak dahulu kala.
Buah kurma boleh dimakan langsung atau dibuang bijinya untuk digantikan dengan kacang badam, walnut, atau keju krim. Buah kurma juga dapat diolah menjadi pasta, selai, dan juga sirap
Buah kurma mengandungi pelbagai komponen zat pemakanan, setiap 100 gram buahnya terkandung 75 gram karbohidrat (terbahagi atas 63 gram gula dan 8 gram serat makanan), 0.4 gram lemak, 2.5 gram protein, 21 gram air, 0.4 mg vitamin C, serta 0,262 mg mangan.
Secara keseluruhan, tanaman kurma merupakan sumber sebatian polifenol. Buah kurma yang diolah menjadi infusi, dekoksi, pasta, atau sirap digunakan secara tradisional untuk mengubati sakit tekak, demam, serta radang membran mukus di hidung. Getah yang keluar dari kulit batang kurma digunakan di India untuk merawat cirit-birit. Sedangkan akar kurma dikatakan mampu mengubati sakit gigi.
No comments :
Post a Comment