Manfaat Kentang Untuk Diet
Produk kentang diproses sering dituduh sebagai makanan tidak sihat. Sebenarnya kentang mengandungi banyak nutrisi yang berguna bagi kesihatan, bahkan untuk menurunkan berat badan. Tentu saja dengan tidak mengenepikan prinsip asas keseimbangan kalori.
Berdasarkan sebuah kajian, pengambilan kentang dua kali sehari tidak akan menyebabkan pertambahan berat badan, tapi dapat menurunkan tekanan darah. Hanya saja, proses pengolahan dan bahan tambahan kentang semasa pembentangan harus diperhatikan. Kentang seharusnya tidak digoreng ataupun ditambah krim keju.
Mengendalikan Berat Badan
Kentang yang tergolong dalam starchy food atau makanan mengandungi tepung, kini semakin banyak dielakkan oleh pelaku diet rendah karbohidrat dan diet rendah indeks glikemi. Padahal, kentang terdiri dari pelbagai kandungan vitamin, mineral dan zat-zat bermanfaat lain. Kandungannya ini berguna sebagai pertahanan tubuh dalam melawan penyakit dan menyumbang pada kesihatan tubuh secara keseluruhan.
Kentang boleh mengawal berat badan kerana beberapa sebab berikut ini:
Menyekat selera makan dan membekalkan serat. Faktor penting untuk mengurangkan dan menguruskan berat badan adalah serat pangan. Dalam sistem pencernaan, serat tersebut akan berfungsi sebagai pengalas yang boleh membuat rasa kenyang bertahan lebih lama.
Melancarkan sistem pencernaan. Kandungan serat dalam kentang dapat membantu melancarkan pembuangan dari sistem pencernaan dan mencegah sembelit.
Memecah nutrisi menjadi tenaga. Kentang kaya kandungan vitamin B6 yang berfungsi memecah karbohidrat dan protein menjadi glukosa dan asid amino, sebagai bahan bakar tenaga tubuh.
Kandungan Nutrisi dan Cara Mengolah
Apa saja kandungan nutrisi kentang? Satu buah kentang bersaiz sedang mengandung kira-kira 164 kalori, 37 gram karbohidrat, 4.3 gram protein, 0.2 gram lemak, 4.7 gram serat pangan, dan sama sekali tidak mengandungi kolesterol.
Selain itu, kentang saiz tersebut juga mampu memenuhi 2 peratus keperluan kalsium per hari, 51 peratus vitamin C, 9 peratus zat besi, 30 peratus vitamin B6, 12 peratus mangesium dan 25 peratus keperluan kalium. Mineral lain seperti fosforus, niasin, choline dan zinc juga terdapat dalam kentang.
Kandungan garam pada kentang sebenarnya hanya kira-kira 13 gram atau tidak lebih dari 1 peratus pengambilan garam harian yang dianjurkan. Hanya saja, produk kentang yang sudah diolah, terutama kentang goreng atau makanan ringan, kandungan garamnya jauh lebih tinggi.
Yang juga perlu diketahui, nutrisi kentang terutama terkandung dalam kulitnya sehingga elakkan mengupas kulit semasa memproses.
Salah satu proses pemprosesan kentang yang baik iaitu dengan cara membakar. Kentang boleh dibakar didalam oven hingga berubah warna menjadi coklat dan garing.
Resipi Kentang Panggang
Sajian kentang panggang ini menyediakan total 116 kalori, serta kandungan karbohidrat sebanyak 18 gram, protein 2 gram, serat 2 gram, lemak tepu 0,5 gram, lemak 4 gram dan sodium 20 gram. Sajian ini tidak mengandungi kolesterol dan gula
Bahan-bahan yang diperlukan:
1 buah kentang saiz sedang.
1 sudu makan minyak zaitun.
1 sudu teh serbuk rempah herba, atau dapat menggunakan herba segar sesuai selera, seperti daun saderi.
Cara Membuatnya:
Rendam kentang dalam air sejuk selama 5 minit. Kemudian, angkat dan keringkan. Belah bahagian atasnya, sehingga menjadi 4 bahagian atau menjadi potongan lebih kecil.Masukkan kentang ke dalam mangkuk lalu lumuri dengan minyak zaitun secara merata.Panggang dalam oven selama 15 minit. Kemudian, balik kedudukan kentang. Panggang lagi selama 5 menit.Taburkan rempah herba di atas kentang. Panggang lagi kira-kira 5 minit, hingga kentang berubah warna menjadi coklat dan renyah.Santap selagi hangat.
Anda boleh cuba mengolah kentang sesuai selera. Ingat untuk tetap perlu menghadkan pengambilan kentang kerana tinggi kandungan karbohidrat. Jika anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu, sila rujuk dengan doktor atau ahli nutrisi sebelum mengambil kentang dalam diet yang anda lakukan.
No comments :
Post a Comment