Manfaat Teh Hijau Bagi Kesihatan

Teh hijau adalah sejenis teh yang dibuat hanya dari daun Camelia sinensis, yang mengalami oksidasi minimal sepanjang proses pembuatannya. Teh hijau berasal dari China, dan dikaitkan dengan kebudayaan Timur.

Teh hijau disajikan dengan cara merendam daun teh hijau dalam air panas di cawan. Bergantung kualiti teh, semakin baik kualitinya maka semakin sedikit masa yang diperlukan untuk merendamnya. Biasanya masa yang diperlukan untuk merendam teh hijau adalah 30 saat hingga 3 minit, dengan suhu air antara 61-87 ° C. Bila airnya terlalu panas atau terlalu lama menenggelamkan, maka rasa teh yang dihasilkan akan pahit.

Teh hijau mengandungi kafein. Kandungan kafein tersebut akan berkurangan setanding dengan lama waktu perendaman dan suhu air yang digunakan. Selain itu, teh hijau juga mengandungi teofilin dan teobromin.

Meminum teh hijau sudah sejak lama dikaitkan dengan berbagai manfaat bagi kesihatan. Beberapa kajian saintifik turut menyokong hal ini. Sebuah kajian yang dilakukan di Universiti Tohoku Jepun pada tahun 2006 dan disenaraikan di Journal of the American Medical Association menyimpulkan bahawa teh hijau dapat mengurangkan angka kematian akibat penyakit kardiovaskular.

Selain itu, beberapa kajian saintifik telah membuktikan khasiat teh hijau dalam melawan penyakit jantung, kanser, pembentukan plak arteri jantung, stress, obesiti, kolesterol tinggi, rheumatoid arthritis, dan jangkitan HIV (secara in vitro, belum dibuktikan pada manusia).

Namun teh hijau juga mempunyai kesan sampingan, yakni stress oksidatif dan keracunan hati pada dos tertentu, oleh sebab itu jangan berlebihan dalam memakannya. Wanita hamil sebaiknya jangan minum teh hijau. Perlu juga untuk diperhatikan bahawa teh secara umum boleh menghalang penyerapan ubat-ubatan tertentu, sehingga perlu diberi jarak kira-kira 2 jam antara pengambilan ubat dengan minum teh.

No comments :

No comments :

Post a Comment