Manfaat Kunyit Bagi Kesihatan dan Kecantikan

Kunyit (Curcuma longa) adalah tumbuhan herba berimpang daripada keluarga halia (Zingiberaceae), yang berasal dari kawasan tropika Asia Selatan. Tanaman ini memerlukan suhu 20 ° C hingga 30 ° C serta curah hujan yang rutin untuk tumbuh normal.

Bahagian tanaman yang banyak digunakan adalah rimpangnya. Rimpang kunyit digunakan secara meluas dalam bidang makanan. Kari adalah salah satu jenis makanan yang menggunakan kunyit. Zat warna kuning pada kunyit (berkod E100) dimanfaatkan untuk melindungi produk makanan terhadap kerosakan akibat sinar matahari. Bila digunakan bersama zat warna lain, yakni annatto (E160b), kunyit dapat dimanfaatkan untuk memberi warna pada keju, yogurt, mentega, dan margarin.

Senyawa kimia yang terkandung dalam kunyit adalah kurkumin (sejenis sebatian polifenol) dan minyak atsiri. Kurkumin adalah sebatian aktif dalam kunyit, yang terdapat dalam dua bentuk tautomer, yakni bentuk keto pada fasa padat dan bentuk enol pada fasa larutan.

Penyelidikan pada tahun 2004 di University of California menunjukkan bahawa curcumin boleh menghalang pembentukan sebatian beta amiloid yang merosakkan pada otak pesakit penyakit Alzheimer 's dan juga menghuraikan plak-plak yang telah ada sebelumnya.

Diketahui pula bahawa curcumin merupakan sebatian perencat MAO-A (monoamin oxidase) yang kuat pada dos di atas 150 mg / kg. Khasiat perencatan terhadap MAO-B ialah pada dos di atas 550 mg / kg.

Sebuah kajian terbaru pada tikus percubaan di makmal menunjukkan bahawa kunyit mampu melambatkan penyebaran kanser payudara ke paru-paru dan bahagian tubuh lain.

Kurkumin juga mempunyai khasiat meredakan kesakitan. Sebuah kajian yang dimuatkan pada bulan November 2006 dalam jurnal Arthritis & Rheumatism menunjukkan keberkesanan curcumin sebagai pereda keradangan pada sendi. Sebatian ini merupakan penghalang alami enzim COX-2.

Sebuah kajian pada tahun 2008 lalu membuat kesimpulan bahawa kunyit juga mampu mengurangkan rintangan insulin dan mencegah diabetes jenis 2 pada tikus percubaan di makmal.

Selain bermanfaat untuk kesihatan, kunyit juga berguna untuk rawatan kulit dan kecantikan. Beberapa formulasi pelindung matahari (sunscreen) mengandungi kunyit. Pasta kunyit digunakan oleh wanita di India untuk menghilangkan rambut yang berlebihan di kulit.

Kompaun thcs (tetrahydrocurcuminoids) pada kunyit bermanfaat sebagai antioksidan dan mencerahkan kulit, sehingga mempunyai prospek dalam pembuatan formula kosmetik.

No comments :

No comments :

Post a Comment