Bawang Putih, Ubat yang Sedap Disantap

bawang putih

Bawang putih dipercayai dapat mengurangkan penumpukan kolesterol pada pembuluh darah, sehingga mampu mengurangkan risiko pengerasan pembuluh darah. Namun kajian terbaru pada tahun 2007 yang dibiayai oleh National Institutes of Health (NIH) di Amerika Syarikat melaporkan bahawa pada pesakit dengan tahap kolesterol relatif tinggi, pengambilan bawang putih dalam pelbagai bentuk justru tidak mampu menurunkan kadar kolesterol dalam darah.

Bawang putih boleh menghalang agregasi platelet dan hiperlipidemia. Selain itu, ia dapat mengawal kadar gula darah. Penggunaan sejumlah dos terapi ekstrak bawang putih secara teratur dalam jangka masa yang lama telah terbukti mampu mencegah komplikasi akibat diabetes. Pesakit dengan rawatan insulin hendaknya jangan mengambil bawang putih berlebihan.

Pada tahun 1858, Louis Pasteur meneliti aktiviti antibakteria bawang putih. Bawang putih digunakan sebagai antiseptik untuk mencegah gangren pada masa perang dunia I dan II. Bagi pesakit AIDS, bawang putih boleh digunakan untuk melawan kriptosporodium dan toksoplasmosis.

Namun disamping manfaat tersebut, ada juga pelbagai kesan sampingan yang harus diperhatikan, antara lain: cirit-birit, muntah, peningkatan risiko pendarahan, haid yang tidak teratur, berpeluh, dan pusing. Bila dimakan berlebihan, maka keringat dan nafas anda akan berbau bawang. Hal ini akibat pengubahan sebatian yang mengandungi sulfur yang terdapat di cecair sel bawang menjadi alil metil sulfida, yang tidak dapat dicerna dan dialirkan ke darah. Darah membawa kompaun ini ke dalam paru-paru dan kulit, di mana sebatian ini kemudian dikumuhkan.

Bawang putih jangan digunakan bersama dengan warfarin, ubat anti platelet, saquinavir, anti hipertensi, dan ubat hipoglisemik. Disyorkan untuk berunding dengan tenaga kesihatan anda apabila hendak mengambil makanan tambahan yang mengandungi bawang putih.

(Allium sativum) telah digunakan sejak lama oleh masyarakat di berbagai peradaban sebagai bumbu masakan dan juga ubat. Ubat yang sedap dimakan ini mempunyai kandungan allicin (suatu antibiotik kuat), namun kerana ketersediaan hayati yang rendah maka allicin tidak digunakan secara umum untuk pemakaian oral. Komponen kimia lain penyusun bawang putih meliputi alliin, ajoene, pelbagai jenis enzim, vitamin B, pelbagai mineral, dan flavonoid.

Ketika ditumbuk atau dihiris, bawang putih akan mengeluarkan aroma yang khas. Aroma ini ditimbulkan oleh pemecahan sebatian kimia yang mengandungi sulfur di cecair sel bawang putih. Sebatian ini dipercayai merupakan alat pertahanan diri bawang putih terhadap serangan hama ulat, burung, dan serangga.

No comments :

No comments :

Post a Comment