cara mencegah dan mengatasi kanser

Salah satu penyakit yang paling ditakuti oleh masyarakat adalah penyakit kanser. Penyebab penyakit kanser, selain diakibatkan oleh kekuranghati - hatian dalam pengambilan makanan, juga disebabkan oleh pencemaran alam sekitar serta faktor psikologi (tekanan). Bahan makanan tambahan (food additives) sintetik kimia merupakan salah satu jenis penyebab penyakit kanser di beberapa negara, termasuk di Indonesia.

FAKTOR MAKANAN PENYEBAB PENYAKIT KANKER

Para pakar kesihatan menyebutkan bahawa makanan penyebab timbulnya penyakit kanser boleh dilihat dari dua faktor. Iaitu pertama, Kurangnya pengambilan makanan yang banyak mengandung serat kasar, seperti padasayur - sayur-sayuran hijau (bayam, brokoli, daun singkong, kacang - kacangan, lobak merah, terung) serta buah - buahan, terutamanya buah - buahan organik. Kemudian, kedua, terlalu banyak mengambil daging berlemak seperti pada daging olahan maupun pada daging asap.

Terjadinya penyakit kanser tidak serta merta tumbuh begitu saja, melainkan secara perlahan hingga boleh memakan masa hingga puluhan tahun. Serangan radikal bebas akan menyebabkan perubahan pada DNA genetik. Sebuah penelitian menyebutkan bahawa pada orang tua (lanjut usia), mutasi gen akan terjadi 13 kali lebih cepat pada sel darah serta 40 kali lebih sering pada sel limpa. Itu artinya, usia tua (lanjut usia) lebih mudah terdedah kepada penyakit kanser daripada anak - anak atau usia remaja.

Walaupun penyakit kanser boleh diatasi (ditumpaskan), tentunya usaha pencegahan lebih kita utamakan agar kita tidak diserang penyakit kanser. Untuk menekan perkembangan sel - sel kanser agar tidak meluas, harus dilakukan dengan cara menghadkan pengambilan makanan sumber radikal bebas serta lebih banyak menggunakan tenaga antioksidan dan zat - zat pemakanan pemacu daya tahan tubuh.

MEMBATASI MAKAN DAGING UNTUK MELAWAN PENYAKIT KANKER

Punca utama penyakit kanser disinyalir adalah sebatian amina heterosiklik (heterocyclic amines, Has). Sebatian ini banyak terdapat pada daging merah (red meat) atau pada makanan - makanan kaya protein dan kaya lemak lain. Termasuk juga di dalamnya adalah daging ayam (white meat). Hal ini kerana, pada masa sekarang penternak ayam lebih memupuk unggasnya secara intensif (tidak semulajadi), sehingga menjadi banyak mengandung protein dan lemak.

Makanan yang dimasak dengan api secara langsung atau dengan suhu tinggi berpotensi besar menimbulkan pembentukan sebatian amina heterosiklik. Oleh sebab itu, makanan seperti sate, kambing guling, daging steak, serta masakan daging lain, terutama yang dimasak dengan suhu tinggi harus dielakkan agar tidak terjadi akibat pengumpulan sebatian amina heterosiklik penyebab penyakit kanser.

Disamping itu, Lemak jenuh pada gajih dan daging berlemak juga boleh mencetuskan pembentukan sebatian amina heterosiklik penyebab penyakit kanser (khususnya penyakit kanser pada wanita). Pengasapan daging (pembakaran daging sehingga bahagian luarnya hangus) atau pengasapan pada ikan juga akan mencetuskan terbentuknya sebatian kuinon (quinon) dan benzopirene (benzopyrene). Kedua-dua sebatian itu adalah sebatian jenis hidrokarbon aromatic polisiklik (polycyclic aromatic hydrocarbon, PAHs) yang cukup karsinogenik (penyebab penyakit kanser).

Tak kalah pentingnya yang menjadi sarana paling subur bercokolnya penyakit kanser adalah makanan yang digoreng. Lebih-lebih lagi, jika gorengan tersebut adalah gorengan daging merah atau ayam serta daging haiwan lain yang digoreng dengan minyak goreng

(Penghasil lemak tepu) atau lemak trans (marjerin, mentega). Minyak jelantah (digunakan dua kali atau lebih menggoreng) termasuk banyak mengandungi kaya sebatian hidrogen peroksida. Sebatian peroksida itu sendiri merupakan radikal bebas aktif penyebab penyakit kanser.

Selain itu, garam natrium nitrat atau natrium nitrit (sendawa) jika berkaitan dengan amino atau amida (terdapat pada daging) akan membentuk sebatian nitrosamine atau nitrosoamina yang bersifat karsinogenik (penyebab penyakit kanser). Hal tersebut di atas boleh kita jumpai pada makanan daging dalam tin (cornet beef). Senyawa - senyawa tersebut juga boleh kita dapati pada makanan lain seperti pada terasi maupun pada ikan masin yang dibubuhi kapang kemerahan atau kehitaman.
Sebatian nitrosamina akan menyebabkan penyakit kanser perut dan penyakit kanser lain, khususnya dari penyakit kanser mulut atau penyakit kanser tekak.

PENCEMARAN KARSIOGENIK PENYEBAB PENYAKIT KANKER

Penyakit kanser juga boleh disebabkan oleh aflaktosin iaitu sejenis racun kulat (mikotoksin) dihasilkan oleh Aspergillus flavus dan Aspergillus parasiticus. Kacang tanah beserta hasil olahannya (tempe bongkrek, bumbu pecel, oncom kacang tanah) merupakan wahana subur bagi pertumbuhan aspergillus. Selain pada kacang tanah, aspergillu juga terdapat pada makanan tin tamat (sardin, kornet), beras tamat serta pada ikan masin yang ditumbuhi kulat kehitaman (kemerahan).
Selain menyebabkan penyakit kanser, khususnya kanser hati, aflaktosin juga berpotensi menyebabkan gangguan fungsi hati.
Kompaun glikoalkaloid, khususnya kosanin dan solanin juga karsinogen yang menyebabkan timbulnya penyakit kanser. Kompaun ini boleh kita jumpai pada kentang, ubi keledek dan ubi - umbian lain yang bercambah serta berbecak hijau pada mata tunas. Kerana itu pesakit penyakit kanser harus mengelakkan pengambilan makanan tersebut.

MENGHINDARI BAHAN TAMBAHAN MAKANAN UNTUK MENCEGAH PENYAKIT KANKER

Walaupun telah disyorkan keselamatannya oleh FDA (US food and Drug Administration / Badan Pengawas Obat dan Makanan Amerika) asal dalam sukatan tepat, bahan tambahan makanan (food additives) tetap harus mendapat perhatian serius bagi para pesakit penyakit kanser. Pasalnya, penghidap penyakit kanser kerana bahan tambahan makanan ini meningkat setiap tahunnya. Sebab tidak ada jaminan bahawa bahan tambahan makanan ini selamat jika dimakan terus menerus dalam waktu lama.

Selain itu bahan pemanis tiruan seperti sakarin yang tahap kemanisannya 40 kali lebih tinggi daripada gula pasir serta siklamat yang 30 kali lebih manis daripada gula pasir, khususnya dalam bentuk kalsium siklamat dan natrium siklamat juga boleh menyebabkan penyakit kanser. Hal itu sering kita jumpai pada jenis produk makanan dan minuman untuk program diet.

SAYUR - SAYURAN HIJAU DAN BUAH - BUAHAN SEGAR MAKANAN PENTING BAGI PENDERITA PENYAKIT KANKER

Ada beberapa tindakan penting berkaitan dengan usaha pencegahan maupun usaha mengatasi penyakit kanser, yaitu antara lain:

1. Elakkan seboleh mungkin makanan mengandungi kompaun pencetus kanser seperti amina heterosiklik (heterocyclic amines, Has), kompaun kuinon (quinon), benzopirene (benzopyrene), Kompaun peroksida, serta sebatian - sebatian bersifat karsiogenik lain.

2. Memperbanyak pengambilan makanan penghancur kompaun penyebab penyakit kanser.

3. Meningkatkan daya tahan badan serta menjaga kesihatan badan secara umum guna membentengi tubuh daripada serangan penyakit kanser.

Sebagai salah satu usaha meningkatkan daya tahan tubuh, maka perlu bagi kita untuk memperbanyak mengkonsumsi sayur - sayuran hijau dan buah - buahan segar, khususnya buah - buahan dan sayur - sayuran organik. Kerana di dalam sayur - sayuran serta buah - buahan banyak mengandungi zat antioksidan melawan radikal bebas yang mencetuskan terjadinya penyakit kanser.
Selain mengandungi antioksidan pelawan penyakit kanser, di dalam sayur - sayuran serta buah - buahan juga mengandungi serat kasar. Untuk itu agar dipenuhi serat kasar pada tubuh, sering - seringlah mengambil makanan jenis kacang - kacangan (kacang soya, kacang hijau, kacang merah), jagung, beras merah dan pulut hitam.

Apabila keta mengambil makanan mengandungt inggi, maka zat-zat karsinogenik (penyebab penyakit kanser) tersebut akan terikat bersama serat dalam sisa makanan, kemudian dibuang ke luar tubuh bersama kotoran (faeses). Cara kerja ini juga memendekkan masa transit zat racun karsinogenik (penyebab penyakit kanser) dalam usus besar, yang akan menyebabkan kesan pendedahan racunnya menjadi terhad.

MELAWAN PENYAKIT KANSER DENGAN TEMPE

Jangan pernah menganggap remeh tempe! Makanan khas Indonesia ini ternyata sangat berguna membantu mengatasi penyakit kanser, khususnya kanser usus besar, kanser darah (leukemia), kanser prostat, kanser kulit serta kanser paru - paru. Sebab didalam tempe terkandung sebatian fitokimia anti-kanser seperti genistein, inhibitor protease, daidzen, saponin, asid lesitin, fitosterol, asam fitat, hingga asam fenolat.

Kompaun genistein mempunyai fungsi menghentikan pembentukan salur darah baru tak wajar serta pengeluaran enzim-enzim yang boleh menjadi lahan subur bagi bibit - bibit penyakit kanser. Sehingga, dapat dikatakan bahawa sebatian genistein akan menghalang dan menggagalkan pertumbuhan bibit penyakit kanser.

Untuk kaum lelaki, kompaun genestein dapat menghentikan pertumbuhan sel - sel penyakit kanser prostat, manakala bagi wanita, senyawa genestein juga akan mencegah perkembangan sel - sel penyakit kanser pada wanita.

Akhirnya, hanya kepada Allah lah kita memohon kesembuhan dari segala penyakit. Kerana apa-apa ubatnya, jika Allah berkehendak, maka akan mudah kesembuhannya. Sebaliknya, jika Allah berkehendak lain, ubat sebagus apapun tidak akan berpengaruh apa - apa..Semoga bermanfaat.

No comments :

No comments :

Post a Comment