PUNCA DAN CARA mencegah penyakit jantung
Pada umumnya orang hanya mengaitkan timbulnya penyakit jantung dengan tingginya kadar kolesterol dalam tubuh. Pendapat tersebut jelas bukan pendapat keliru, akan tetapi, beberapa ahli penyakit jantung membuat kesimpulan bahawa penyakit jantung ternyata erat kaitannya dengan kadar homosistein dalam darah.
PENYAKIT JANTUNG ASALNYA DARI METABOLISME metionin
Seorang doktor asal Amerika menyatakan bahawa homosistein merupakan sebatian antara, yang dihasilkan pada metabolisme methionine (iaitu sejenis asid amino). Makanan seperti telur, keju, daging, makanan tin, tepung, serta makanan yang dimasak berkali - kali ternyata banyak mengandungi methionine.
Metionin sangat diperlukan oleh tubuh. Homosistein akan diubah oleh tubuh agar menjadi
sisteina atau menjadi methionine. Untuk itu, tubuh memerlukan enzim yang berfungsi mengubah homosistein menjadi sisteina atau methionine. Kerja enzim ini ditentukan oleh ketersediaan vitamin B6, vitamin B12 serta asid folik di dalam tubuh. Apabila zat - zat tersebut tidak cukup tersedia di dalam tubuh, maka kadar homosistein dalam darah akan meningkat.
Selain disebabkan oleh kurangnya vitamin B6, B12, dan asid folik, peningkatan kadar homosistein juga dipengaruhi oleh faktor keadaan klinik (diabetes, kegagalan buah pinggang, hipotiroid). Disamping itu gangguan fungsi enzim akibat adanya mutasi genetik, faktor fisiologi, keadaan menopaus bagi wanita serta penurunan fungsi buah pinggang juga turut mempengaruhi tingginya kadar homosistein dalam darah. Tak kalah pentingnya adalah mengambil ubat - ubatan antifolat seperti methotexate, anticonvulsants, trimetoprim, serta anestesi nitrit oksida, ia juga akan berpengaruh terhadap kadar homosistein dalam darah.
Secara kasuistis, pesakit penyakit jantung di seluruh dunia, 15 peratus ternya disebabkan oleh tingginya kadar homosistein dalam darah manusia. Selain itu, penyakit - penyakit lain seperti penyakit pembuluh darah juga disebabkan oleh peningkatan kadar homosistein dalam darah.
HUBUNGAN homosistein DALAM DARAH DENGAN PENYAKIT JANTUNG BUKAN TEORI BARU
Menurut Dr. Strand, teori mengenai homosistein ini mulanya dicetuskan oleh Dr. Kilmer McCully, seorang ahli patologi (ilmu penyakit), seorang penyelidik alumni Harvard Medical School pada pertengahan tahun 1960-an. Dr. McCully lalu menjadi salah seorang ahli patologi di Massachusetts General Hospital dan pembantu pensyarah di Harvad Medical School. Sejak awal kerjayanya, Dr. McCully sangat tertarik pada gangguan akibat kelainan metabolik genetik. Gangguan akibat kelainan metabolik genetik ini, kemudian disebut homosistinuria.
Ia mengamati anak-anak yang menderita kelainan tersebut sehingga tubuhnya tidak boleh memetabolisme methionine. Kerana itu, kadar homosistein dalam darahnya sangat tinggi. Ia heran kerana diantara dua orang anak laki-laki di antaranya meninggal kerana serangan jantung, padahal umurnya belum mencapai 8 tahun. Berdasarkan pemerhatiannya, beliau mendapati bahawa kerosakan terjadi pada pembuluh darah kedua anak itu mirip dengan yang dialami laki-laki tua yang mengalami pengerasan pembuluh darah sangat parah. Hal itu menjadikan ia mula mengesyaki adanya hubungan antara kadar homosistein dalam darah dengan kejadian serangan jantung dan stroke pada rata-rata pesakit.
Teori tentang homosistein itu lalu dilaporkan Dr. McCully di beberapa jurnal pada akhir 1960-an atau sekitar awal 1970-an. Sehingga Dia mendapat sambutan sangat bersemangat. Namun teori mengenai tinggi kadar kolesterol dalam darah sebagai punca serangan jantung di kemudian hari justru lebih dikenali orang.
Tahun 1990-an, Dr. Meir Stampfer, pengajar nutrisi dan epidemiologi dari Harvard School of Public Health, melaporkan bahawa walaupun kadar homosistein hanya sedikit meningkat, sebenarnya sudah cukup meningkatkan risiko terkena serangan jantung. Bulan Februari 1995, Dr. Jacob Selbub juga melaporkan di New England Journal of Medicine bahawa tingginya kadar homosistein berkaitan dengan peningkatan risiko penyempitan dua saluran darah utama yang membekalkan darah ke otak. Selhub juga mencatat bahawa umumnya pesakit dengan homosistein yang tinggi juga rendah kadar asam folat, vitamin B6, dan vitamin B12 dalam darahnya.
Lama-kelamaan, meski belum diterima oleh semua pihak, umumnya penyelidik di Amerika menyedari bahawa homosistein adalah faktor risiko bebas bagi penyakit jantung serta pembuluh darah. Teori itu juga menjelaskan mengapa ada orang boleh terkena serangan jantung meski kadar kolesterol dalam darahnya normal.
Kes sakit jantung PERLU BANYAK MENGKONSUMSI SAYURAN DAN BUAH - BUAHAN
Makanan yang banyak akan kadar homosistein, akan menambah sukar bagi tubuh untuk melakukan metabolisme serta mengubahnya menjadi methionine. Untuk itu mula mengambil sayur - sayuran hijau serta buah - buahan kaya vitamin, khususnya vitamin B6, B12, serta mengandung asam folat agar dapat membantu enzim tubuh berfungsi mengubah homocysteine dalam darah menjadi methionine.
Tidak semua ketiga jenis vitamin B tersebut terdapat pada sayur - sayuran serta buah -buahan saja. Lebih-lebih lagi vitamin B 12, juga boleh didapati pada bahan pangan hewani. Untuk itu sebaiknya para pesakit penyakit jantung lebih selektif lagi untuk memilih sumber vitamin tersebut yang ada pada sayur - sayuran atau buah - buahan (sayuran) saja.
Sebaliknya, kita juga harus menghadkan makan - makanan sumber protein, kaya lemak tepu serta kolesterol, seperti pada daging, jeroan, agar kesihatan jantung kita terpelihara dengan baik, sehingga kita boleh bebas dari serangan penyakit jantung.
Doktor Strand sendiri memberikan anjuran bagi pesakit penyakit jantung agar lebih banyak mengambil makanan tambahan asid vitamin B6, vitamin B12 dan asid folik. Meski demikian, ia mengakui bahawa tidak semua pesakit pesakit penyakit jantung memberikan respon positif dengan pemberian makanan tambahan vitamin B. Hal itu menunjukkan bahawa pesakit-pesakit penyakit jantung tersebut mempunyai masalah lain dalam memproses homosistein menjadi sebatian yang tidak membahayakan tubuhnya.
Ada beberapa perbezaan pendapat mengenai berapa banyak kadar homosistein dalam darah dipanggil sesuai, agar kesihatan jantung dapat terjaga. Namun Dr. Strand mempunyai pendapat bahawa semakin tinggi kadar homosistein dalam darah, maka akan semakin tidak bagus bagi kesihatan tubuh. Sebaliknya, semakin rendah kadar homosistein dalam darah, maka akan semakin baik pula bagi kesihatan tubuh. Kalau membolehkan, sebaik-baiknya di bawah 7. Kerana memang pada dasarnya, belum diketahui manfaat dari homosistein bagi kesihatan. Hal ini berbeza dengan kolesterol, dimana tubuh juga memerlukannya untuk menghasilkan bahagian-bahagian sel tertentu dan hormon. Semoga bermanfaat.
No comments :
Post a Comment