Halia, Penghangat Badan dan Dadah Pencernaan
Halia (Zingiber officinale) digunakan secara meluas sebagai rempah masakan
Rasa halia yang tajam disebabkan oleh kandungan sebatian terbitan fenilpropanoid, iaitu gingerol dan shogaol. Halia bersifat merangsang pembentukan air liur (saliva).
FDA telah mengakui halia sebagai herba yang secara umum selamat digunakan, walaupun boleh berinteraksi dengan beberapa jenis ubat, contohnya warfarin (ubat anti pembekuan darah). Pesakit dengan batu hempedu sebaiknya mengelakkan halia, kerana dapat memacu pelepasan cecair hempedu.
Pada percubaan dengan haiwan di makmal, gingerol mampu menaikkan pergerakan saluran cerna dan juga mempunyai khasiat analgesik (melegakan kesakitan), sedatif, antipiretik (menurunkan panas), serta khasiat anti bakteria.
Zat kimia yang terkandung di halia juga aktif terhadap sejenis cirit-birit yang merupakan salah satu penyebab kematian utama pada bayi di negara berkembang. Zingerone nampaknya sebatian kimia yang aktif terhadap E. coli penyebab cirit-birit.
Melalui pelbagai kajian, halia terbukti mampu mengatasi rasa mual akibat mabuk laut, morning sickness, dan akibat kemoterapi.
di seluruh dunia. Bahagian yang digunakan adalah rimpangnya. Di Indonesia, halia adalah bahan utama untuk membuat wedhang halia, suatu minuman penghangat badan. Halia pada awalnya diketahui berasal dari China, kemudian merebak ke India, Asia Tenggara, Afrika Barat, dan kepulauan Caribbean.
Halia mengandungi lebih dari 3% minyak atsiri, yang membuatnya beraroma khas. Komponen penyusun utama halia adalah seskuiterpenoid, dengan (-) - zingiberene sebagai bahan utamanya. Seskuiterpenoid lain meliputi β-sesquiphellandrene, bisabolene, dan farnesene. Terdapat juga kompaun jenis monoterpenoid, iaitu β-phelladrene, cineol, dan citral dalam jumlah sedikit.
No comments :
Post a Comment