Mengenal Goji Berry

Tanaman Goji, adalah sebutan bagi 2 spesies tanaman yang hampir sama, yakni Lycium barbarum dan Lycium chinense. Kedua-duanya tergolong keluarga tanaman Solanaceae, yang termasuk di dalamnya juga kentang, tomato, dan tembakau.

Tanaman ini dikembangkan di China dalam jumlah yang besar, namun dapat pula dijumpai di belahan bumi yang lain, antara lain Jepun, Vietnam, Bahasa Inggeris, Thailand, Tibet, Amerika dan India.

Buah Goji biasanya dikeringkan untuk digunakan sebagai campuran makanan lain. Di China, buah Goji kering dimakan bersama sup tonik bersama-sama dengan campuran lain, seperti daging, sayur-sayuran, akar manis, serta bahan lain. Goji juga boleh digunakan sebagai teh herba bersama dengan bunga kekwa.

Buah Goji mengandungi kandungan makronutrien dalam jumlah tinggi, seperti karbohidrat, protein, lemak, dan serat makanan. Buah keringnya mengandungi 68% karbohidrat, 12% protein, dan masing-masing 10% serat dan lemak. Setiap 100 gram buah Goji mengandungi tenaga sebanyak 370 kkal.

Selain itu, buah goji berry juga mengandungi banyak mikronutrien, seperti berbagai macam vitamin dan mineral, asid amino, polisakarida, monosakarida, asid lemak tak tepu, karotenoida, serta barbagai jenis pigmen fenolat yang dikaitkan dengan khasiat antioksida.

Banyak manfaat kesihatan yang boleh diperolehi daripada buah Goji. Sistem perubatan China kuno menggunakan buah ini untuk merawat keradangan (radang) dan pelbagai jenis penyakit kulit. Kandungan polisakaridanya menunjukkan aktiviti antioksida secara in vitro (1.2).

Beberapa kajian di China menunjukkan manfaat buah goji berry, khususnya sebagai antioksidan dalam melawan penyakit jantung dan pembuluh darah (3), masalah penglihatan yang berkaitan usia (misalnya glaukoma) (4), kanser, serta sebagai imunomodulator. Akan tetapi tidak ada satu pun kajian ini yang diverivikasi secara ilmiah di Barat, disahkan dalam bentuk uji klinik, mau pun diakui oleh lembaga berwenang.

Kesan samping yang terjadi akibat Goji adalah peningkatan pendarahan. Buah ini juga terbukti secara in vitro menghalang metabolisme warfarin (ubat anti pembekuan darah). Hendaknya Goji digunakan secara bijaksana.

No comments :

No comments :

Post a Comment