Mengenal Pala Lebih Dekat
Tanaman pala tergolong dalam keluarga Myristicaceae, dari genusMyristica. Spesies yang terkenal, iaitu Myristica fragrans adalah spesies pala yang berasal dari kepulauan Kota, dan merupakan spesies yang terkenal berkualiti tinggi diantara spesies pala yang lain.
Daging buah pala boleh dijadikan manisan. Minyak atsiri diperoleh dengan kaedah penyulingan wap, dan digunakan secara meluas di industri minyak wangi dan farmasi. Selain itu juga terdapat pelbagai produk olahan pala yang beredar di pasaran.
Pada dos rendah pala tidak mempunyai kesan, akan tetapi pada dos yang lebih tinggi dari 60 gram pala dapat mengakibatkan kejang, jantung berdebar, pusing, dehidrasi, dan kesakitan pada tubuh. Kesan halusinasi boleh timbul bila mengambil pala sebanyak 10-40 gram. Hal ini dimungkinkan kerana pala mengandungi miristisin, suatu senyawa penghambat monoamin oxidase (MAO).
Pala relatif aman digunakan oleh wanita hamil sebagai bumbu masakan, walupun dahulu sempat dianggap dapat menggugurkan kandungan. Akan tetapi bila dikonsumsi berlebihan, pala dapat berbahaya bagi janin, kerana menghalang pengeluaran prostaglandin. Jadi gunakan pala sewajarnya.
No comments :
Post a Comment